menu

Assortiment Spirits

Cognac - Frankrijk - Calvados

frankrijkNormandië, te koud en te winderig om er wijndruiven te kweken. Maar het gebied is wel erg geschikt voor fruit als appels, peren en kersen. Appels bijvoorbeeld voor de cidre, het heerlijk zomerse aperitief. Deze ’appelwijn’ heet na distillatie calvados (de ‘s’ wordt hier hoorbaar uitgesproken). De drie appelsoorten moéten uit de streek komen, daar is zelfs een strenge controle op. Een klein gebiedje binnen het departement Calvados heet Pays d’Auge en heeft een nóg nauwkeurige omschrijving binnen de appellation contrôlée wetgeving. Hier mag bijvoorbeeld alleen de klassieke ketel gebruikt worden. Een erg exclusief drankje dus. Ook de uit Normandië afkomstige peren mogen toegevoegd worden. De verhouding is vrij. Een beetje peer geeft een aromatische, zachte calvados. Wat ‘liever’ van smaak misschien...

21424_1lambic.jpg

Distilleren

In de Cognac wordt tweemaal (soms driemaal) gedistilleerd, in de Armagnac geschiedt de fase in één keer en in de Calvados weer tweemaal. Ook hier vindt rijping plaats op eikenhouten fusten.

Ouderdom

Calvados is minimaal 2 jaar oud voordat het de markt op mag. Dan is deze nog vrij hard.

Château du Breuil

15294_pchatea.jpgGebouwd in de 16e/17e eeuw en heeft toebehoord aan perse oude, adelijke families. Nu is het een van de fraaiste calvadosproduceurs.

21401_1chatha.gif 21411_1chatvsop.jpg 21403_1chat15.jpg 21404_1seigneur.gif