menu

Assortiment Spirits

Cognac - Frankrijk - Charente

De Cognacgebieden

Het Cognacgebied De Charente is onderverdeeld in vier regionen.

1) Grand Champagne
Grand Champagne ligt in het hart van het cognac gebied. De bodem is zeer kalkrijk en door de gunstige ligging t.o.v. de oceaan is het klimaat erg mild. Uit dit gebied komen de mooiste cognacs. Meestal erg kostbaar. Deze zeer zuivere cognac heeft de meeste finesse en een zeer delicaat bouquet.

2) Petit Champagne
De oppervlakte van de Petit Champagne is tweemaal zo groot als van de Grande Champagne. Het klimaat tussen de twee gebieden is nagenoeg gelijk, maar de grond is er minder los en bevat minder kalk. Petit Champagne cognac is elegant, verfijnd en geurig.

3) Borderies
De Borderies is de kleinste regio en ligt ten noorden van de Grande en Petit Champagne. Het klimaat wordt beïnvloed door de oceaan en deze streek heeft minder kalk in de bodem. De cognacs zijn vleziger en hebben veel body, de geur is bescheiden. Ze zijn karaktervol en sneller rijp.

4) Fine Bois
Dit is de grootste regio en omsluit als een ring de drie andere gebieden. Er heerst een gematigd klimaat en de grond is er los en bevat kalkhoudend grind. De cognacs vinden veel waardering door een krachtige geur en smaak.

Het sterrensysteem[*]

Begrippen als Napoleon, Gordon Bleu, Paradis of Louis XIII zijn voorbehouden aan de specifieke cognachuizen. Het zijn allen oude tot zeer oude cognac-blends met cognacs van 50, 80 of zelfs meer dan 100 jaar oud. Prestige en veelal erg kostbaar.

[*]De jaren staan voor houtrijping. Eenmaal gebotteld zal de cognac niet meer veranderen. De kwaliteit en preciese ouderdom is per ‘Cognachuis’ verschillend.