menu

Assortiment Spirits

Whisky - Nederland

Fles Frysk Hynder WhiskyFrysk Hynder
Us Heit Distillery Frisia

In de Friese whisky stokerij Us Heit Distillery uit Bolsward wordt een bijzondere single malt whisky gestookt, genaamd Frysk Hynder. Ambachtelijk gedistilleerd met alle eigenschappen van het ras- echte Friese paard: krachtig, eigenzinnig en in een uiterlijk fraaie vorm gegoten.

Frysk Hynder glazenNa het tweevoudige distillatieproces heeft deze single malt whisky op verschillende vaten, zoals wijn-, cognac- en sherryvaten, liggen rijpen. Zo heeft elke botteling zijn unieke smaak. De eerste serie was nog wat ‘experimenteel’, de laatste bottelingen zijn een stuk beter.

Sherry Cask
Werd de eerste serie nog gelagerd op oude wijnvaten, die een wat strakke smaakindruk achterlieten, zijn nu de ‘sherry’-bottelingen beslist de moeite waard. Oude portvaten zijn inmiddels aangekocht, zodat over enige jaren een nieuwe smaaksensatie te verwachten valt.

Zuidam Distillers is een ambachtelijk familiebedrijf, dat op basis van zuiver natuurlijke grondstoffen een breed assortiment likeuren, genevers en kruidenbitters maakt. Zij is een van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland, die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijke manier in de eigen distilleerderij maakt en verwerkt.

Slideshow image'MILLSTONE'
single malt whisky uit Baarle-Nassau

Het gesprek met de broers moet plaatsvinden in de buurt van de ketels waar de Millstone wordt gestookt. Patrick moet het proces namelijk in de gaten houden. Kijken naar de helderheid van het distillaat en ruiken, heel veel ruiken. Niet dat Gilbert er geen verstand van heeft, maar zijn werk zit toch meer in de creatieve- en verkoophoek. Maar als ze samen meedoen aan een blinde proeftest, pikken ze er wel dezelfde glazen uit. Zuidam is altijd al een ambachtelijk bedrijf geweest en vooral bekend van de likeuren en jenevers. Zuidam werkt nu met drie verschillende vaten: sherry, bourbon en nieuw Amerikaans eiken. De laatste heeft voor kenners een number three char. "millstoneDe binnenkant van de vaten wordt eerst getoast, op een heel laag vuurtje. In Amerika worden ze dan op hoog vuur gecharred. Dat gaat tot categorie 'four', de zwaarste variant. Die van ons noemen ze ook wel alligator char. Als je een vat zou doorzagen, zie je aan de binnenkant door het branden een soort schubben. Maar uiteindelijk gaat het om de goede balans, want hout mag niet gaan overheersen." Min of meer als voorbeeld gelden voor de broers de whisky's van de Speyside in Schotland. "Heel anders dan bijvoorbeeld van de Lowlands. Die vind ik, met alle respect, een beetje saai. Wel lekker hoor, maar niet complex genoeg." Millstone - de gerst daarvoor wordt onder meer gemaald in de molen van Ulvenhout - is in 2002 gelagerd en sinds enige tijd staan de flessen in de schappen van de betere slijterij. Overigens is slechts de helft, zo'n vijf- tot zesduizend flessen, gebotteld. De rest blijft in de vaten tot de leeftijd van tien jaar is gehaald.

millstone

MILLSTONE POT STILL
SINGLE MALT WHISKY


- inclusief 2 tumblers
- in luxe houten coffret