menu

Over wijn

Kurk

Het is elastisch, licht van gewicht, heeft een goede waterdichtheid en is volledig afbreekbaar. De kurkeik is bovendien ecologisch onmisbaar in het mediterrane gebied op het Iberisch schiereiland.

Je zou toch zeggen, dat de kurk perfect is als afsluiter van een fles wijn. Dat is ook zo, ware het niet, dat veel kurken toch niet zo perfect zijn als het aankomt op afwijkingen in de smaak. De zogenaamde “goûts de bouchons”, de kurksmaak of kortweg ‘kurk’ komt té vaak voor en is absoluut funest voor elke wijn. Hoewel de kurksmaak slechts een klein percentage van de wijnen treft (ongeveer 3%) is dat in absolute aantallen gewoon te veel. Het zal je laatste fles maar zijn!... En het kan zowel in een goedkope, als in een dure fles wijn voorkomen. Kurk in de fles maakt de wijn ondrinkbaar, maar de kurk is niet altijd de schuldige, ook al heeft men dat honderden jaren wel gedacht. Het is meestal een verontreiniging in de ruimte waarin de wijn gemaakt wordt. De verantwoordelijke stof heet TCA, ofwel: 2,4,6-trichlooranisol.

Echte kurksmaak is echter onmiskenbaar: de wijn ruikt muf, chemisch en in de mond geeft hij een scherpe nasmaak. Een fles met kurk lijkt erg veel op de geur van schimmel. Echte kurkgeur knalt het glas uit en is onmiddellijk te herkennen doordat hij de geurpapillen bijna verstikt.

KurkIn de meeste gevallen vind je kurksmaak in de flessen die je thuis drinkt, omdat dáár nu eenmaal meer wijn wordt gedronken. Maar zelfs in de beste restaurants komt het voor. Aarzel niet, wijnen met ‘kurk’ stinken, smaken vies en dienen zonder enige discussie omgeruild te worden. De wijnleverancier is bijna altijd bereid je een nieuwe fles te geven, mits deze niet half leeggedronken is. Ruik je kurk in de wijn, doe dan onmiddellijk die kurk weer op de fles en ga de volgende dag terug naar de leverancier. De échte specialist doet er meestal niet moeilijk over, zelfs als de wijn niet echt kurk heeft. Er zijn meer geurtjes in wijn die zijn aroma’s onverkwikkelijk kunnen maken, maar geen is zo agressief en permanent als die van kurk.

KurkenDe nog ruwe kurk dient eerst gereinigd te worden. Dat gebeurt o.a. met een gecontroleerde distillatie via stoom. Een ander systeem is een behandeling met CO2. Beide technieken geven geen 100% resultaat. Vaak is onvoldoende schoonspoelen of de eerder genoemde infectie de hoofdoorzaak.

NATUURKURK is gemaakt uit één stuk van de beste kurk, ondergaat een minimum aan behandelingen en is bestemd voor bewaarwijnen

kurkGECOLMATEERDE KURK zijn kurken met kleine foutjes waarbij die worden opgevuld met een soort kurkpoeder. Geschikt voor de courante wijnen.

GERECYCLEERDE KURK wordt gemaakt van de restanten van de gewone kurkproductie. Deze kurken worden gebruikt voor schuimwijnen en voor de snelle consumptie.

TWINTOP is de kurk waarbij het gerecycleerde materiaal boven en onder wordt voorzien van echte kurk. Daardoor perfect vloeistofdicht.

TECHNOLOGISCHE KURK is gemaakt van behandeld kurkmeel. Zeer neutrale kurk, geen smaakafwijkingen.

ChampagnekurkCHAMPAGNE KURK is opgebouwd uit gerecycleerde kurk waaraan twee ringen van natuurkurk worden toegevoegd. Brede kurk die na verloop van tijd die typische champignonvorm begint aan te nemen.

bron : “Met dank aan het Wijninformatiecentrum”