menu

Over wijn

Sulfiet in wijn

Een model van een sulfiet anionIs sulfiet gezond ?

Sulfiet werd al door de oude Grieken en Egyptenaren gebruikt om wijn te conserveren – dus eigenlijk al sinds mensenheugenis. Dit betekent echter niet dat deze stof gezond is. Met name voor bepaalde astmapatiënten kan sulfiet in wijn al in een heel lage dosering averechts op de luchtwegen werken. Voor de meeste mensen is sulfiet echter een veilige stof, zeker in de minieme concentraties die tegenwoordig worden gebruikt. Toepassen van sulfiet in wijn is bovendien aan heel strenge regels gebonden. Voor rode wijn mag maximaal 160 mg/l worden gebruikt en voor witte wijn en rosé maximaal 210 mg/l. De meeste wijnen bevatten echter véél minder dan die maxima. Bij onderzoek in Australië is gebleken dat in meer dan de helft van alle wijnen zelfs minder dan 80 mg/l, ofwel de helft van het wettelijk maximum sulfiet aanwezig was. Kwaliteitswijnen hebben bovendien minder nodig, die zijn sterk genoeg.

Zondebok

Sulfiet is vaak de zondebok als mensen last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn na wijn. Het onderzoek van lichamelijke reacties op wijn is complex en wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe nog weinig uitsluitsel gegeven over de veroorzakers van lichamelijke klachten na wijngebruik. Daarbij moeten we niet vergeten dat allerlei andere etenswaren, vruchtensappen bijvoorbeeld, veel méér sulfiet bevatten dan wijn. In gedroogd fruit zit zelfs 1000 mg/l sulfiet, ongeveer tien keer zoveel als in wijn! Nee, er zijn geen wijnen zonder sulfiet. Dat is zo, omdat sulfiet vanzelf bij de gisting vrijkomt en dus van nature in elke wijn zit, zelfs als de wijnmaker het niet gebruikt.

Biologische wijn

Ook ‘biologische’ wijn (van druiven die zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest wordt geteeld) bevat sulfiet. Wat dat betreft, is er geen verschil met andere wijnen.

Wat is sulfiet?

Sulfiet is een verzamelterm voor alle stoffen met zwavel. Het kan worden toegevoegd, omdat het de wijn beschermt tegen te vroege oxidatie, waardoor deze fris en fruitig blijft. En het voorkomt de groei van ongewenste bacteriën en schimmels, wat de wijn zuiver houdt. Ook zal het de wijn stabiliseren voor het transport.

bron : “Met dank aan het Wijninformatiecentrum”