menu

Beaujolais

WijnstrekenBeaujolais is een wijnstreek in Frankrijk. Een streek die vooral bekend is doordat elk jaar op de derde donderdag van november de Beaujolais Nouveau of Primeur, waarvan de druiven slechts twee maanden daarvoor zijn geplukt, op de markt komt. Niet vergeten mag worden echter, dat de Beaujolais vooral een wijn is met veel fruit, veel diepte en vele variaties. Een beslist volwassen wijn, waarbij vooral de gemeente appellaties de moeite waard zijn. De mooiste komen van de kleine, authentieke wijnboer. De grotere coöperaties laten het steeds meer afweten!

De streek Beaujolais hoort officieel bij de regio Bourgondië, maar wordt vaak als zelfstandige eenheid gezien, vanwege de eigen identiteit van de wijnen die er geproduceerd worden.

Domaine Pardon, Beaujolais

Domaine Pardon is gevestigd in Beaujeau in het departement Rhône.  Het familiebezit, opgericht in 1820, is momenteel in handen van de 6e generatie. Pardon produceert een mooie serie karaktervolle Beaujolais, van Beaujolais-Villages tot diverse cru's. Het karakter is een beetje 'boers'. Dat siert het domaine.

De wijngaarden liggen op de vulkanische hellingen van de “Massif Central“, in het verlengde van de Alpen. De bezittingen strekken zich uit over Fleurie, Lantignié en Regnié.

Specialiteit
Het oudste wijngaardbezit omvat 5 hectare, gelegen in de gemeente van Régnié-Durette. De bodem bestaat hier uit graniet. Dat verklaart ook de authenticiteit van de wijn.

De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is vrij oud met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar.  Ook dat draagt alleen maar bij aan het historisch karakter van deze Beaujolais.