menu

Champagne algemeen

WijnstrekenChampagne is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam "Champagne" mogen dragen.

Krijthoudende ondergrond
De wijnstokken in de champagnestreek wortelen in een dikke laag krijt. Deze bijzondere laag krijt (Belemnita Quadrata) zorgt ervoor dat de wijnstokken uitzonderlijk goed kunnen gedijen. Het krijt houdt warmte en vocht vast en staat deze weer af wanneer daar behoefte aan is. Tevens verschaft het krijt de wijnstokken de mineralen die de unieke eigenschappen van de Champagne druiven op een subtiele manier bepalen.

Koel klimaat
De gemiddelde jaartemperatuur in de Champagnestreek bedraagt 10,5°C. Dit is een kritische grens; bij een lagere temperatuur rijpen de wijndruiven niet meer. Binnen de Champagnestreek treft men overigens tal van verschillende microklimaten aan als gevolg van verschillen in ligging (zonneschijn) en hoogte. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, het zijn juist deze moeilijke klimatologische omstandigheden die zorgen voor druiven van een uitzonderlijke kwaliteit.

Druivensoorten
ChampagneDrie druivensoorten hebben in de loop der eeuwen bewezen precies bij de bodemstructuur en het klimaat van de Champagnestreek te passen: de blauwe druiven Pinot Noir (gul en vol kracht) en Pinot Meunier (voor een jeugdige frisheid) die een wit sap opleveren en de witte druif Chardonnay, die de champagne lichtvoetigheid en elégance geeft. Kwaliteit gaat vóór kwantiteit in de Champagnestreek. Voor de wijnbouwboeren betekent dit: minder, maar daardoor betere druiven. Daarom worden de wijnstokken laag en de ranken kort gehouden en wordt het gehele jaar door met uiterste zorg gewerkt. De druivenoogst gebeurt geheel met de hand en alleen van de beste druiven mag Champagne gemaakt worden. Ook hierbij geldt: kwaliteit vóór kwantiteit. Zo mag van 150 kilo druiven niet meer dan 100 liter sap ("most") worden geperst.


alle Champagnehuizen:

Armand de Brignac
Bollinger
Dhondt-Grellet
Jacquart
Krug
Laurent Perrier
Moët & Chandon
Moët & Chandon Dom Perignon
Perrier Jouet Belle Epoque
Roederer
Roederer Cristal
Ruinart
Taittinger
Veuve Clicquot La Grande Dame