menu

Languedoc

Languedoc

WijnstrekenDe regio werd tussen 2004 en 2005 ook wel Septimanië genoemd, naar de naam die het gebied had onder Visigotische heerschappij. Als gevolg van enorme kritiek op de president van de regio, Georges Freche, werd in oktober van 2005 alweer afscheid genomen van die naam.

In de regio worden de talen Frans, Catalaans en Occitaans, de Langue d'Oc, gesproken. Languedoc-Roussillon bestaat uit de historische Franse provincies Languedoc en Roussillon.

Daarbij horen ook de landstreken Rouergue en Albigeois, de Cevennen met het Nationaal Park Cevennen, de Causses, de Camargue, de Minervois en de Vallée du Rhône.


Samuel Delafont

De wijnen van Samuel Delafont uit de Languedoc bieden een ongekende finesse en zuiverheid. Niet voor niets zijn ze door het Palais de l’Élysée geselecteerd om bij ieder diner, lunch, receptie en/of banquet geserveerd te worden.

Samuel is ambachtelijk wijnhandelaar die als agent zijn passie voor wijn ontdekte en nu zijn droom waarmaakt door zelf wijn te maken. In juli 2017 heeft hij in Vézénobres Maison Delafont geopend, een nieuwe kelder voor productie, proeverij en verkoop.

Op 22 februari 2018 werd Maison Delafont door het Palais de l’Elysée uitgeroepen als voorkeursleverancier
- Mosaïque rood, wit, rosé – bestuurlijke en ministeriële lunches en diners

Voor Samuel Delafont heeft het vak ambachtelijk wijnhandelaar vele overeenkomsten met dat van een chef kok: “de laatste selecteert bij de beste
producenten zijn ingrediënten en vindt de perfecte combinatie voor een verrukkelijk gerecht. De wijnhandelaar die zelf de wijnen laat rijpen doet eigenlijk hetzelfde”.

Gepassioneerd reist deze Frans-Finse wijnhandelaar de wijngaarden van de regio af om de mooiste druivensoorten, de parel te vinden die zijn creaties doen uitmunten. Eén keer gevonden is het zijn taak om de variëteiten samen te brengen om kleine hoeveelheden hoogwaardige wijn te creëren. Gedurende enkele maanden rijpen de wijnen op barriques van frans eikenhout en/of op roestvrijstalen vaten van 300 ltr met als uiteindelijke resultaat de verbinding van de verfijndheid van de druif en de gulheid van het Mediterrane klimaat.

Samuel: “Ik probeer uitgebalanceerde wijn te maken, fris, elegant en verleidelijk.” Een balans tussen extractie en finesse, een balans die hij ook nastreeft in zijn relatie tot mensen. Om dit te bereiken worden de druiven alleen gekocht van kleine bedrijven en alleen de beste druiven doorstaan de selectie. Samuel werkt met telers die werken volgens de biodynamische, biologische of duurzame wijnbouwmethode. Dat betekent geen gebruik van chemisch meststoffen, noch herbiciden of pesticiden.

MOSAIQUE – LANGUEDOC 
Een mozaiek bestaat uit vele kleine stukjes. Zo stelt Samuel Delafont ook zijn Mosaïque wijnen samen. Van kleine boeren met kleine wijngaarden selecteert hij de fraaiste en beste druiven voor zijn Mosaïque Languedoc wijnen. Soms gebruikt hij wel 7 druivensoorten van diverse terroirs om zijn doel: “balans tussen extractie en finesse”, te bereiken. Het is net als een mozaïek, met vele kleine stukjes wordt één mooi geheel gemaakt.

“LE PETIT PLUS” ... het beetje extra
Met deze range wilde wijnen van mijn geboorteland maken: de Cévennes. Verankerd in de Languedoc, onthult deze streek uitzonderlijke frisheid die ik wilde benadrukken in deze wijnen.
Zon en Regen: het ideale klimaat dat wordt gecombineerd met de typische frisheid van de Cévennes. Le Petit Plus is een wandeltocht rond de Cévennes, vol met fruit en heerlijkheid, omringd met frisheid bij elke stap op deze weg.