menu

Assortiment Frankrijk

Languedoc - algemeen

WijnstrekenDe regio werd tussen 2004 en 2005 ook wel Septimanië genoemd, naar de naam die het gebied had onder Visigotische heerschappij. Als gevolg van enorme kritiek op de president van de regio, Georges Freche, werd in oktober van 2005 alweer afscheid genomen van die naam.

In de regio worden de talen Frans, Catalaans en Occitaans, de Langue d'Oc, gesproken. Languedoc-Roussillon bestaat uit de historische Franse provincies Languedoc en Roussillon.

Daarbij horen ook de landstreken Rouergue en Albigeois, de Cevennen met het Nationaal Park Cevennen, de Causses, de Camargue, de Minervois en de Vallée du Rhône.

LanguedocHet gebied produceert hoofdzakelijk rode wijnen, veel "Vin de Table" (tafelwijn), maar grotendeels "Vin de Pays" (landwijn). Het zijn perfecte wijnen voor dagelijks gebruik. Sinds een aantal jaren wordt er hard aan gewerkt om de kwaliteit van de wijn te verbeteren, vooral door ontwikkeling van druivenrassen als Grenache en Cinsault.

Tegenwoordig hebben de wijnen, geselecteerd door l’Herault, zich een plaats veroverd tussen bekende crus: Saint-Georges-d'Orques, Pic Saint-Loup, Saint-Chinian, Faugeres, Montpeyroux...

De Herault vlakte brengt ook beroemde Muskaatwijnen voort met een aromatische neus, zoals de Frontignan of Mireval. In het Aude gebied worden wijnen als Minervois en Corbieres het meest gewaardeerd. De oostelijke Pyreneeën produceren de natuurlijk zoete Roussillon wijnen: de Banyuls of de Rivesaltes.