menu

Algemeen wijngebieden

Vlag ItalieLandkaart ItalieMet tegen de acht miljard liter (per jaar) produceert Italië méér wijn dan alle landen buiten Europa bij elkaar! Dat gebeurt in een ongelooflijke hoeveelheid aan wijngaarden, die ook nog eens absoluut van elkaar verschillen. Ofwel, de variëteit in smaak en kwaliteit is eveneens onthutsend. Nu is het land vrij uitgerekt (lees: lang) met behoorlijk klimatologische verschillen, microklimaten en grondsoorten, terwijl de bergen op vele plekken een dominante rol vervullen. Bovendien is elke wijnboer ervan overtuigd de beste wijn te maken in een unieke vorm. De vele druivensoorten dragen ook nog eens bij aan al die zo interessante verschillen. Curieus dat men in de wereld zo weinig weet van al die prachtige wijnen in dit land, dat bovendien ook nog eens zo’n rijke historie kent.

Het beste wijngebied bestaat niet, wel zijn er vele die met elkaar kunnen wedijveren om de hoogste eer. Maar bedenk wel, dat al die toppers qua karakter soms niet te vergelijken zijn.

Gebied enkele uitschieters Italie
Abruzzen (Abruzzo): Montepulciano d’Abruzzo
Apulië (Puglia): Negroamaro; Salentino
Basilicata: Malvasia; Aglianico
Calabrië (Calabria): Pollino
Campanië (Campania): Lacrima Christi del Vesuvio
Emilia-Romagna: Rosso Armentano
Friuli-Venezia: Pinot Grigio; Isonzo
Latium (Lázio): Frascati
Ligurië (Liguria): Rossese di Albenga
Lombardije (Lombardia): Valtelina
De Marken (Marche): Verdicchio; Rosso Conero
Molise: Tintillia ; Montepulciano
Piëmont (Piemonte): Barolo; Barbaresco; Dolcetto
Sardinië (Sardegna): Cannonau
Sicilië (Sicilia): Marsala
Toscane (Toscana): Brunello; Chianti
Trentino-Alto Adige: Spumante; Pinot Grigio
Umbrië (Umbria): Montefalco; Orvieto
Veneto: Bardolino; Valpolicella; Prosecco

 

Druivendruiven
Italië kent een grote verscheidenheid aan druiven. Per gebied zijn zij absoluut bepalend voor het karakter van de wijn. De meest voorkomende voor rode wijnen zijn de sangiovese, teroldego, malvasia, negroamaro, dolcetto, barbera, aglianico, brunello. Voor de witte wijnen de cataratto, cortese, moscato, pinot grigio, prosecco, trebbiano, verdicchio.