menu

Assortiment Italië

Toscane [Toscano]

Landkaart Italie Toscane is één van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Italië, met enkele DOCG's en tientallen DOC's. Belangrijker is misschien de innovatie-drift die het Italiaanse wijnlandschap danig op de schop heeft genomen. Het was hier, dat de eerste zeer grote rode wijnen onder de eenvoudige noemer "Vino da Tavola" moesten worden verkocht. Dit, omdat de wetgeving niet voorzag in de kwaliteit die kon worden behaald door het loslaten van traditionele druivenrassen en het aanplanten van rassen uit andere gebieden, zoals bijvoorbeeld Bordeaux. Plotseling maakten de eerste zogenaamde Supertuscans de dienst uit en keek heel wijnmakend Italië naar dit voorbeeld. Er kwam een revolutie op gang die vandaag de dag nog voortduurt en die de algemene kwaliteit van Italiaanse wijnen enorm heeft doen toenemen.

Chianti
De belangrijkste druif voor dit gebied is de sangiovese. Hiervan wordt o.a de beroemde rode wijn Chianti gemaakt. De trebbiano is voor de witte wijnen uit dit gebied. Let wel, deze moet jong zijn en koel worden bewaard. 

Vernaccia di San Gimignano
Het verhaal over het dorpje met zijn trotse bewoners is romantisch, de feiten zijn een heel lieflijk geheel met prachtige torentjes waarop de dames zich veilig voelden.

Een buitengewoon charmante wijn is de Vernaccia di San Gimignano. Een wijn zo'n beetje uit de Middeleeuwen en inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig frisse dinerwijn. Lichtgeel van kleur, in de neus elegant en aromatisch met veel wit fruit en wat kruiden. In de mond verrassend fris en fruitig, met een goede structuur en een lichte hint dat de wijn wat kracht geeft.
Vino Nobile di Montepulciano
Azienda Agricola Casale Daviddi

Aldimaro Daviddi is geboren in het pitoreske Toscaanse stadje Montepulciano. Net als zijn voorouders was hij een gerespecteerd druiventeler. Eind jaren '80 besluit hij om het anders te gaan doen: hij gaat de wijnen zelf te gaan maken en bottelen......

Brunello di Montalcino

Zéér interessant zijn de Brunello di Montalcino en Rosso di Montalcino. Deze liggen op het niveau van de beroemde Barolo uit de Piemonte. Klassieke wijn, exclusief en tamelijk kostbaar.

Rosso di Montalcino
Rosso di Montalcino
Afkomstig van de jongere percelen (stokken zijn ongeveer 15 jaar oud) en gemaakt van de sangiovese. Traditionele vinificatie, de wijn rijpt in vaten van Frans eiken gedurende 6 tot 9 maanden. Zeer fraaie balans in het fruit en tannines. Mooie aardse indruk, kers, chocolade. Lange afdronk. Op dronk 3 - 6 jaar na de oogst.