menu

Assortiment Nederland

Wijngaard De Koen

WIJNGAARD DE KOEN
Zuid-Scharwoude
Noord-Holland


Oorsprong
Langedijk was in het verleden een belangrijk tuinbouw gebied. De groenten werden verbouwd op duizenden eilandjes, die werden bemest met de bagger uit de sloten. Veel akkers hadden een naam, die was afgeleid van hun vorm of ligging. In dit eilandenrijk lag een stuk grond, die wat hoger was dan de andere akkers en deze had de naam “De Koen”. Op die plek is de wijngaard aangelegd.

Start
Eind jaren negentig in de vorige eeuw is er een voorzichtig begin gemaakt met de wijnbouw. Er werd wijn gemaakt van druiven uit de kas. Later zijn er een klein aantal stokken geplant. Vanaf 2003 is de wijngaard aangelegd die nu in huidige vorm is te bewonderen. Ieder jaar wordt er een vak bijgeplant tot er vanaf de oogst 2006 voldoende is om op professionele wijze wijn te maken.


Druivensoorten

De druivenstokken zijn van rassen die minder gevoelig zijn voor schimmels en andere
ziekten. Hierdoor is ingrijpen met pesticiden niet altijd noodzakelijk en worden de druiventrossen nooit bespoten. De aangeplante rassen solaris, rondo, sirius, marechal foch en salome zijn ook vroeg rijp, wat de kans op het treffen van slecht weer verkleint. De druivenstokken worden zo gesnoeid, dat er een gelijkmatig gewas kan ontstaan. De rijen staan in de Noord-Zuid richting om aan beide zijden zonlicht te krijgen. Het moment van de oogst hangt af van de hoeveelheid suiker en zuur in de bessen. Er wordt daarna met de hand geoogst.


De Koen in de prijzen

De jarenlange inspanning, de geestdriftige aanpak en de niet aflatende ijver heeft geresulteerd in een bekroonde wijn. Voor het oogstjaar 2011 is een oorkonde toegekend. Dat levert niet alleen een trotse wijngaardenier Pieter de Boer op, het zal de interesse in de Nederlandse wijn in het algemeen en die uit Noord-Holland in het bijzonder doen toenemen.

De Koen Langedijker Witte Pracht
solaris

De Koen Eerste Pluk Rosé
rondo, cabernet cortis

De Koen Langedijker Rode
marechal foch, salome, rondo

De Koen Samen Rood <houtgelagerd>
rondo, cabernet cortis

De Koen Langedijker Bubbels
fris, secco, mousserend wit

De Koen Westfriese Parel
sprankelend, zachtzwoel, fruitige rosébubbel