menu

Algemeen

Down under

Wijnstreken AustralieWijn is één van Australië’s meest belangrijke produkten. Per jaar worden er wereldwijd ruim 50 miljoen dozen geëxporteerd. Dat lijkt veel. En dat is het ook. Wijn kom je overal tegen. Misschien symboliseert de wijn de gastvrijheid van de ‘Aussies’: vriendelijk, openhartig en eerlijk.

Het land is groot; zo’n 180x groter dan Nederland. En er wonen iets meer mensen dan in Nederland, zo’n 18 miljoen. Het merendeel van het land is tenslotte woestijn. En in totaal wordt er evenveel wijn gemaakt als in geheel Bordeaux (Frankrijk). Dat gebeurt dan voornamelijk in zuid-west en zuid-oost van het land. De noordzijde is te warm, tropisch. Het midden is zand.

Druiven De belangrijkste druivensoorten voor rood zijn de shiraz en cabernet sauvignon, voor de witte wijnen zijn dat de chardonnay en sauvignon blanc. Interessant is de opkomst van de riesling, de ontwikkeling van de pinot noir, de complexiteit van de grenache en het combineren van al die soorten.

De wijnkeuze Het aanbod Australië is gevarieerd en toch ‘veel van hetzelfde’. De druivensoorten zorgen voor het gevarieerde aanbod. Maar één druivensoort geeft wel een algemene indruk. De kwaliteit van de wijnboer zegt zoveel meer. Zijn shiraz zal anders zijn dan die van de buurman. En zijn chardonnay misschien veel stuivender… Misschien zal de ‘dikte’ van de wijn van die andere buurman beter bevallen. De echte toppers vind je tóch bij een beperkt aantal wijnbedrijven. Er is keuze…

Penfolds
Magill
South Australia

Zeg je Australië, dan zeg je Penfolds. Dat komt door de geschiedenis van het bedrijf, maar ook door de kwaliteit van de wijnen. Aan de wieg van het bedrijf stond de Britse arts Christopher Rawson Penfold, die in 1844 met wijnmaken begon. Zijn wijndomein in Magill heette ‘the Grange’. Na Penfold’s dood in 1870 nam Thomas Hyland, de echtgenoot van Penfold’s dochter Georgina, het wijnhuis over. Hyland en zijn zonen breidden de wijngaarden uit en openden zelfs een kantoor in Sydney. Penfolds Winery is één van de wijnhuizen van Fosters wines en dat is weer één van de grote wijnproducenten van Australië. Penfolds bezit wijngaarden in bijna alle gebieden van South-Australia.

leverbaar:
Private Release chardonnay
Private Release shiraz/cabernet sauvignon
Bin 389 cabernet sauvignon/shiraz
Bin 407 cabernet sauvignon
Magill Estate shiraz
Grange Bin 95 shiraz