menu

Assortiment Californië

Algemeen

Druiven
De meest voorkomende druivensoorten zijn de chardonnay voor witte en de cabernet sauvignon voor rode wijn. De merlot en de typische zinfandel (beiden rood) volgen snel. En ook hier zijn er enkele soorten in ontwikkeling: pinot noir, syrah, petite sirah voor rood, sauvignon blanc, pinot gris en viognier (wit) nemen sterk in populariteit toe.

Geschiedenis
Al sinds de 18e eeuw vindt er hier wijnbouw plaats, eerst aarzelend gestart door Mexicaanse monniken. Door het klimaat en de inmiddels 250 jaar ervaring brengt dit deel der aarde prachtige wijnen voort. Uiteraard gemaakt volgens de traditie van California. Dat betekent veel smaak, een flinke toets hout en lekkere rondingen.
Zachte winters, gematigd warme zomers, kleine verschillen in temperaturen en een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid zijn karakteristiek voor de streek. Door de grote verscheidenheid aan wijnmakers, de vele druivensoorten en de talrijke regio’s valt er genoeg te ontdekken. Echt elke wijn is anders! Californië is de op drie na grootste wijnproducent ter wereld, na Italië, Frankrijk en Spanje.

LET OP
1 liter is 0,264 gallon
1 gallon is 3,785 liter
1 hectoliter is 26,4 gallon

Oppervlak 404.000 km² (ongeveer Nederland, België en Duitsland samen)
Hoofdstad Sacramento
Inwoners 37 miljoen
Bijnaam Golden State
Nationaal dier Grizzly beer
Wijnhuizen 1.605
Druiventelers Ongeveer 4.500
Wijngaarden 208.000 hectare
Oogst zo’n 3 miljoen ton
Productie

2 miljard liter (bijna 3 miljard flessen) per jaar

californieDe wijngebieden
  • Northern California Coast
  • Central California Coast
  • Southern California
  • Sierra Nevada
  • Central Valley
De herkomstbenaming
  • een staat
  • een provincie (county)
  • een American Viticultural Area (AVA)

Biologische wijnbouw
In 2003 hebben de wijnhuizen en druiventelers in Californië een code van “Sustainable Winegrowing Practices” ontwikkeld. Deze code schrijft landbouw- en wijnmaakmethoden voor die rekening houden met de natuurlijke omgeving en met de behoeften van de maatschappij in het algemeen. Deze vrijwillige code beschrijft onder meer welke maatregelen wijnhuizen kunnen nemen om op een verantwoorde wijze kwaliteitswijn te maken. Dit zijn onder meer maatregelen op het gebied van verminderd gebruik van pesticiden, conserveren van water en energie, terugbrengen van afvalprodukten en -recycling, tegengaan van erosie, gebruik van ‘goede’ insecten in de strijd tegen ‘slechte’ insecten, opzetten en onderhouden van leefgebieden rondom de wijngaarden voor roofvogels en ander wild, planten van dekgewassen zoals mosterdgras en klaver om de bodem weer aan te vullen met voedingsstoffen, passende woonruimte voor druivenplukkers, enz. Er werd zelfs een praktisch handboek ontwikkeld om wijnhuizen direct te helpen bij het invoeren van deze methoden.

De wijnkeuze
Zoals gezegd: het aanbod is bijzonder gevarieerd. Veel druivensoorten doen het goed. Met name de rode zinfandel is dé wijn van California. Let er wel op, dat de juiste keuze wordt gemaakt. Té jonge zinfandels zijn hard en zuur. De ‘oudjes’ zullen het wel weer doen… De wijnen van de cabernet sauvignon zijn weelderig, de merlots vooral ‘rond’. Bij de vele stevige lappen vlees een prima combinatie. Voor wit is de chardonnay thé choice: vol en vet, met een lange, lange afdronk.