menu

Algemeen

Nieuw Zeeland

Abel Tasman, die als een van de eerste Europeanen Nieuw-Zeeland aanschouwde, noemde het 'Stateland', in de veronderstelling dat het verbonden was met het Stateneiland van Zuid-Amerika. Nadat Hendrik Brouwer in 1643 bewees dat dit niet het geval was, werd de naam door Nederlandse cartografen veranderd in 'Nova Zeelandia', naar de Nederlandse provincie Zeeland. De Britse luitenant James ook vertaalde dit op zijn beurt naar New Zealand.

Het land heeft ook een naam in Maori, namelijk 'Aotearoa' wat zoveel betekent als 'land van de lange witte wolk'. Volgens de overlevering zagen de Maori's, toen ze het eiland ontdekten, enkele eeuwen voordat de Europeanen er kwamen, het land als een wolk aan de horizon liggen. [bron: Wikipedia]

De wijnbouw in Nieuw Zeeland is met een start begin 19e eeuw betrekkelijk jong. De invloed van de veelheid aan immigranten was groot en divers. In de loop van de jaren en vooral na deTweede Wereldoorlog is er een kwaliteitsslag gemaakt. Ook de hoeveelheden namen fors toe. Van alle inmiddels aangeplante druiven zijn die van de pinot noir (rood) en de sauvignon blanc (wit) het meest karakteristiek voor Nieuw Zeeland gebleken. 


Een fraai staaltje wit
wordt gemaakt door de wijnbouwers van Misty Cove. Van de vele variëteiten zijn er twee beschikbaar:

The Founder Sauvignon Blanc: verfijnd, subtiel en spetterend fris van karakter. Perfect bij salades en allerlei zeefruit.
 De Signature Sauvignon Blanc
: zeer breed karakter; rijke en volle geur; heel veel smaak met die zo typerende sauvignon look. Zeer geschikt bij veel visgerechten, hors d'ouvre of quiche.