menu

Algemeen

Zuid Afrika algemeen

Zuid Afrika

De geschiedenis van Zuid-Afrikaanse wijnbouw
De stichting van een verversingspost aan de Kaap de Goede Hoop door de ‘Vereenigde Oost-Indische Compagnie’ in het jaar 1652 had als enig doel haar eigen koopvaardijvloot op doorvaart naar Indië van verse levensmiddelen te voorzien.

Zuidafrika 2Hieruit kwam echter veel meer voort. De vestiging van een handelspost leidde tot een bloeiende wijnindustrie en uiteindelijk zelfs tot de geboorte van een natie. Jan van Riebeeck, de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop, plantte er in 1655 de eerste wijnstokken en op 2 februari 1659 werd de eerste wijn gemaakt van Kaapse druiven. Dit was aanleiding tot het aanplanten van wijnstokken op grotere schaal op Roschheuvel, nu beter bekend als Bishopscourt, Wynberg. Hoewel de boeren aanvankelijk zeer terughoudend waren, gingen ze op aandringen van Van Riebeeck uiteindelijk toch druiven kweken. De wegens geloofsvervolging gevluchte Franse hugenoten hadden weinig geld en waren gedwongen om met een minimum aan middelen wijn te maken. Ze moesten ook hun technieken om wijn te maken aanpassen aan de Kaapse omstandigheden. Toch heeft hun deskundigheid en manier van werken een permanente invloed achtergelaten op de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, evenals op de manier van leven in die streek.

Zuid Afrika 3

Zuid Afrika 4Ondanks de lange economische isolatie (onder het vorige politieke regime), die in 1994 eindigde met de overgang naar een democratie, zijn lokale producenten intensief bezig geweest met vernieuwingen in de wijnbouwtechnologie. Het betreft vernieuwingen op het gebied van bodembewerking, irrigatie en snoeimethoden. Zij richtten hierbij hun aandacht op de bodemsoort en op het vinden van druivenrassen die op een specifieke bodemsoort goed gedijen. Hun deskundigheid heeft ook geleid tot het vinden en aanplanten van nieuwe wijngaarden in streken die voorheen ongeschikt werden geacht voor de druiventeelt.

(Foto: wijngaard Boschendal)