menu

Assortiment Zuid Afrika

De druiven

Witte druivenrassen

WittedruivenChenin Blanc (in Zuid-Afrika ook bekend als Steen) is de belangrijkste druif van de Kaap. Ongeveer 18,5% van de nationale wijngaarden is aangeplant met dit druivenras. De wijnen zijn lieflijk en gemakkelijk te drinken.

Colombar(d) (meestal geschreven zonder ‘d’ in Zuid-Afrika): deze druiven hebben een natuurlijk fruit-/ zuurgehalte en worden veel gecultiveerd in bijvoorbeeld de vallei van de Breede Rivier. De Colombar levert voornamelijk frisse en fruitige wijnen.

Sauvignon Blanc: De wijnen van deze druif zijn meestal droog en hebben een uitgesproken peperig of grasachtig karakter. Deze druif, die in de 18e eeuw op zeer grote schaal werd aangeplant, wint aan populariteit en haar aandeel in de wijnbouw groeit aanzienlijk. Er worden echter ook sublieme likoreuze wijnen van gemaakt zoals bijvoorbeeld op Klein Constantia.

Chardonnay afkomstig uit de Bourgogne, wordt op grote schaal aangeplant in de ‘nieuwe wereld’. De druiven worden meestal gebruikt voor een varietal wijn, maar soms ook verwerkt in een blend. In Zuid-Afrika experimenteert men veel met gisting en rijping op vat en dit heeft geresulteerd in uitstekende Chardonnay wijnen.

Riesling (Rhine or weisser Riesling) heeft zich goed aangepast aan de bodem en het klimaat van Zuid-Afrika. Deze wijn heeft honing, specerijen en de zoetheid van bloemen in de neus.

Muscat d’Alexandrie (in Zuid-Afrika Hanepoot genoemd) is waarschijnlijk ontwikkeld vanuit ‘Spaanse druiven’ die Jan van Riebeeck had meegenomen. Hanepoot wordt voornamelijk gebruikt om zoete dessertwijnen van te maken.

Blauwe druivenrassen

BlauwedruivenCabernet Sauvignon krijgt langzaam aan steeds meer belangstelling in de West-Kaap. Wijnen van deze druif zijn gesloten als ze jong zijn, maar naarmate ze rijpen krijgen ze meer tonen van kruiden en zwarte bessen. Net als in de Bordeaux kan deze wijn worden geblend met de Merlot of de Cabernet Franc.

Cinsaut wordt in Zuid-Afrika zonder de ‘l’ geschreven. Zij levert redelijk geprijsde wijnen die snel op dronk zijn.

Merlot wint vooral in Stellenbosch en Paarl aan populariteit. Een variëteit die snel rijp is en waarvan de wijn wordt gebruikt om de Cabernet Sauvignon zachter en breder te maken. Hij wordt nu steeds meer gebruikt om als varietal wijn te bottelen, niet alleen vanwege zijn goede karakter, maar ook omdat hij na korte tijd op dronk is.

Pinotage een inheems ras dat één van ’s lands meest boeiende wijnen voortbrengt. Deze druif is een kruising van de Pinot Noir en Cinsaut (plaatselijk bekend als Hermitage), in 1925 ontwikkeld door Professor Abraham Perold en combineert de edele eigenschappen van de Pinot Noir met de betrouwbaarheid van de Cinsaut. Deze druif levert complexe en fruitige wijnen, die zowel rijp als jong te drinken zijn, en die nog mooier worden door rijping op eikenhout.