menu

Madeira

Madeira

Madeira is een Portugees eiland, maar ook een versterkte, zeer lang houdbare wijn.

Druif Ooit werd madeira van vier soorten druiven gemaakt, elk met zijn eigen smaakkarakteristiek, variërend van zoet tot droog. De madeira werd naar de druif genoemd waar hij van gemaakt was: Sercial (dry), Verdelho (medium dry), Boal (medium sweet) en Malvasia (sweet).
   Tegenwoordig wordt de meeste madeira van één druivensoort gemaakt (Tinta Negra) die er beter groeit. Wel worden de vier typen madeira uit die ene druivensoort geproduceerd. De naamgeving is dan niet meer de naam van de druif maar het smaaktype (dry t/m sweet).

Oorsprong De huidige Madeira is ontstaan uit het nabootsen van de verandering die de wijnen tijdens de zeereizen ondergingen. Voor dit unieke karakter van de Madeira moeten we teruggaan naar de 15e eeuw bij het ontstaan van de Oost-Indische route. De vaten Madeira werden voornamelijk als ballast meegenomen doos de schepen die op het eiland Madeira hun bevoorrading kwamen inslaan voor de tocht rond Kaap de Goede Hoop richting de Aziatische landen. De wijnen bleken na de woelige zeetrip beter dan ooit tevoren. Het unieke karakter van deze Madeira werd in die tijd extra benadrukt door de speciale vermelding 'Returned Wine' en 'Indian Circuit Wine' aan te brengen op de vaten en op de flessen. Deze wijnen waren felbegeerd. 

Estufa Het duurde tot in 1794 voor men het mysterie omtrent deze verbetering had ontdekt. De wijn veranderde door de grote temperatuurschommelingen in combinatie met de vochtige zeelucht. Dit proces probeerde men op land na te bootsen door de vaten in kamers te leggen waarlangs de muren pijpen werden aangebracht waardoor er hete lucht circuleerde. Het principe van de estufa en het huidige karakter van de Madeira was geboren. De wijnen krijgen hierdoor een 'onsterfelijke bewaarkracht'.

De typen

Sercial is een amberkleurige, droge wijn die vaak als aperitief wordt gedronken, of bij soep en visgerechten. De sercial-druiven groeien op circa 800 m hoogte; lager zouden ze door de grotere warmte een hogere suikerconcentratie bereiken.
Verdelho is een mediumdroge, taankleurige wijn en kan als aperitief maar ook als dessertwijn worden gedronken.
Bual is een volzoet, rijke type en een goede begeleider van kazen als stilton en rijke desserts.
Malmsey is volzoet en weelderig breed en op zijn plaats is bij rijke desserts, maar zelfs bij koffie.