menu

Miguel Torres, Vilafranca del Penedès

Andalusie, Penedès Spanje

spanjeDe wijnbouw bestond al langer, maar de commerciële activiteiten van de familie Torres is zo rond eind 18e eeuw ontstaan. Het eerste transport in die tijd ging met ‘paard en wagen’ en de wijn werd nog vervoerd in houten vaten. De ‘eerste’ Torres was Jaime Torres Vendrell, die terugkeerde uit Cuba. Zijn idee was een export te starten met zijn wijnen naar enkele landen als Cuba, Argentinië en Puerte Rico. Uiteindelijk zijn dat zo’n 120 exportlanden geworden.

Inmiddels omvat het familiebedrijf van Miguel Torres verscheidene vestigingen: het hoofdkantoor in Vilafranca del Penedes, hoofdstad van het wijngebied Penedes. Een gebied gelegen ten zuid-westen van de stad Barcelona. Daarnaast is er het wijnproductiebedrijf in Pacs, gelegen op circa 10 kilometer van Vilafranca del Penedes. Rond 1990 begon men daar in een heuvelachtig gebied met de bouw van een wijnbedrijf. Voor wijnliefhebbers is het een droom om te zien. Rond die tijd is de familie eveneens het avontuur gestart in Chili. Toen nog een wijnland in ontwikkeling.

De wijngaarden die Torres bezit, liggen op zeer uiteenlopende locaties, die niet alleen in hoogte (van 200 tot 800 meter!) verschillen, maar ook wat microklimaat en samenstelling van de grond betreft. Zeer zorgvuldig zijn de druivensoorten geselecteerd die het beste in de diverse wijngaarden gedijen. Diverse ervan zijn vanuit Frankrijk ingevoerd, zoals de cabernet sauvignon, chardonnay, muscat, gewurztraminer, etc. Maar de lokale variëteiten als tempranillo, garnacha, parellada e.d. zijn niet vergeten.

Torres is een zeer vooruitstrevend bedrijf; zij hebben een eigen wijnbouwkundig ingenieur die gespecialiseerd is in hout. Hij selecteert en koopt het hout voor de fusten en bepaalt hoe de fusten “gebrand” moeten worden, welke wijnen er op welk hout gelagerd moeten worden en hoe lang. Of het nieuwe houten fusten moeten zijn, of gebruikte van 1 of 2 jaar oud, etc.


Internationaal gezien is Torres een grote speler. Miguel Torres is in Spanje zelf, maar óók daarbuiten meermalen uitgeroepen tot één van ‘s werelds beste wijnmakers.