menu

Viña Herminia, Rioja - Wijnkeuze

Bodega Viña Herminia
Rioja

Het imposante wijnhuis Viña Herminia, opgericht in 1997,  bevindt zich in Aldenueva de Ebro, in de provincie La Rioja.  Geconstrueerd in de vorm van de letter H, die verwijst naar de merknaam Herminia. De kelders van het wijnhuis bevinden zich deels onder de grond. Het wijnhuis combineert traditionele wijnbouwmethoden met innovatieve keldertechnieken en moderne kelderapperatuur.

Het zelfstandige wijngaardbezit omvat 107 hectare aan wijngaarden, aangevuld met 90 hectare op contract.   

Houtgebruik
De wijnkelder kent een indrukwekkend aantal barricas (houten vaten) van Franse, Amerikaanse en Oost-Europese oorsprong. De 8000 vaten gaan gemiddeld drie jaar mee. De kwaliteit van het houtgebruik is van groot belang, aangezien de wijnen hieraan een deel van hun tanninestructuur opbouwen. Daarnaast zorgt de houtinvloed voor extra complexiteit door kruidige tonen aan de wijn af te geven. 

Ligging wijngaarden
De wijngaarden strekken zich in noordoostelijke ligging uit over de berghellingen van de Monte Yerga en kijken uit op de rivier de Ebro. De hoogte van 270 - 550 meter boven de zeespiegel (niet te hoog/niet te laag) dragen bij aan ideale omstandigheden voor kwaliteitswijnbouw. De omvang bedraagt 5200 hectare aan wijngaarden.

Wijnmaker
Het technische team van Vina Herminia wordt geleid door Rodrigo Madrid, telg van een dynastie van wereldberoemde wijnmakers. Hij runt de wijnkelder sinds 2003. Zijn unieke persoonlijke stijl van wijnmaken draagt bij aan de reeks van successen van dit wijnhuis. Rodrigo Madrid wordt ondersteund door de Australische oenoloog David Morrison. De jonge wijnen en crianza's kennen een moderne stijl met een accent op fruit en elegantie. De klassieke Rioja stijl met een stevig raamwerk van tannine en houtinvloed zijn terug te vinden in de reserva's. De elegantie blijft een kenmerk voor alle wijnen. 

Uitsluitend in topjaren wordt er ook een reserva en gran reserva (Excelsius) op de markt gebracht. 

Decanter World Wine Awards
De consistent hoge kwaliteit heeft het wijnhuis geen windeieren gelegd. Zo ontving de Viña Herminia Excelsus een bronzen medaille, uitgereikt door het wijnblad Decanter tijdens de Decanter World Wine Awards. De Viña Herminia Crianza werd eens toegevoegd aan de wijnkaart van Spanair, één van de drie grootste vliegtuigmaatschappijen van Spanje. 


Viña Herminia Joven
Helderrode kleur met lichte rosekleurige rand. Fruitige neus met accent op bramen en kers. Mediumvolle smaak met milde tanninestructuur. Fris fruit in de kern met goede zuren. Lichtkruidige afdronk met subtiele houtnuances: vanille, olijf en vleugje tabak.

Viña Herminia Crianza
Intens, mediumvol aroma met accent op rijpe kersen en ander rood fruit. Gulle aanzet met accent op rijpe, ronde smaaktonen met nuances van hout, kersen en pruimen. Evenwichtig houtgebruik waardoor de structuur elegant blijft. Rijpe tanninestructuur waardoor de wijn een fluwelige smaak krijgt.

Bijzondere vermelding: Guía Peñín: 88 punten met V. Herminia Crianza 2007, Concours Mundial Brussel, goud ed. 2009, International Wine and Spirits Comp., zilver ed. 2009, Decanter World Wine Award, zilver ed. 2009.

Viña Herminia Reserva
Klassieke stijl Rioja met houtaroma’s van vanille en cacao. De rijk gevulde neus geurt verder naar rijp fruit van kersen en bramen. Gespierde aanzet met rijk gevuld fruit. Veel diepgang. Lange afdronk waar houtaroma’s en fruit een krachtige indruk achterlaten.

Bijzondere vermelding: Concours Mondial Brussel: gouden medaille ed. 2011, International Wine ans Spirit Competition (IWSC): zilveren medaille ed. 2011, International Wine Challenge (IWC): bronzen medaille ed. 2011
andere Rioja's
Faustino
  • VII - tinto
  • V - reserva
  • I - gran reserva
 

Ugarte

  • tinto
  • crianza
  • reserva