menu

Sherry

 

spanje

Andalusië is in Spanje de provincie van paarden, flamengo en sherry.  

Jerez de la Frontera (Xeres) is het gedeelte waar de sherry vandaan komt. Sherry is een versterkte wijn. De gisting wordt bruut gestopt door toevoeging van (wijn-)alcohol. Wat overblijft is een delicate wijn met 15 tot 18% alcohol.

Druivensoorten voor de standaardtypes zijn dat de palomino en voor de luxere sherries de pedro ximenez en moscatel. 

Het sherrykuurtje uit de 70-er jaren moeten we maar vergeten. Dat was de tijd van Sandeman, Osborne of Domecq. De huidige tijd vraagt om een sherry met passie; een fino of manzanilla bijvoorbeeld. Het type dat rijpt op houten fusten volgens het solerasysteem. Gedurende vele jaren wordt de sherry onder bescherming van een schimmellaag (flor) gerijpt en groeit uit tot indrukwekkende smaken met een droog tot zeer droog karakter. 

Dessertwijnen
De volzoete pedro ximenez en moscatel zijn diepsmakend en perfect geschikt voor complexe desserts. Deze wijnen zijn gerijpt op houten fusten, goed geoxideerd en daardoor zeer rijk aan smaak. 

Fino droge stijl, beschermd tegen oxidatie door flor; droge stijl, breed karakter
Manzanilla droge stijl, opvoeding aan de kust van Sanlúcar de Barrameda, invloed van zee merkbaar; zeer droog, wat zilt en fragiel
Amontillado geen flor; ronde en elegante stijl, perfect in combinatie met nootjes
Olorosso geen flor; vol en rond tot diepsmakend met een volzoete finale
Moscatel eigen druif met veel smaak, volzoet en opvallend verfijnd in de afdronk
Pedro Ximenez (PX) eigen druif met zeer veel smaak, volzoet tot bijna stroperig