menu

- Oude Port -

PORT VINTAGE & COLHEITA

name

vintage/colheita

year/vintage

price p/bottle

number 

Kopke
Oude stijl nog, die waren
veel dieper
Vintage Port 1983 €150 1 bottle
Kopke
Absoluut het beste jaar
van de eeuw; oude botteling!
Colheita Port 1977 €180 2 bottles
Kopke
Oude botteling!
Colheita Port 1974 €165 3 bottles
 

Vintage-port is de fijnste en zeldzaamste aller portwijnen. Hij is een selectie van de allerbes­te wijnen van één enkel jaar en maakt slechts een klein deel uit van de oogst.

Vintage-port wordt eerst gedurende twee jaar op hout bewaard en dan gebotteld en zal pas na vele jaren rijpen de aroma's en weelderige smaken ontwikkelen die zo kenmer­kend zijn voor de echte vintage-port. 

Vinta­ge-port veroudert in de fles. Om te beletten dat de kurk uitdroogt, dient de fles lig­gend bewaard te worden. Terwijl de wijn rijpt zal zich een natuurlijke neerslag (depot) op de bodem afzetten. Na de vele jaren rijping is dit depot soms aanzien­lijk. 

Voor het serveren is het verstandig de nu oude port te decanteren = overschenken in een karaf. Hiervoor zal de fles vanuit liggende bewaarstand enkele dagen tot een week rechtop worden gezet en vervolgens worden gedecanteerd. Doe dit enkele uren voor gebruik. Zoals alle op fles gerijpte wijn dient een geopende fles op de dag zelf gedronken te worden. 

Een echt goede vintage-port wordt niet voor zijn 10e jaar gedronken. Bij voorkeur rijpt de wijn minimaal 15 jaar; een grens is er niet: 30 of 40 jaar is heel normaal en het is buitenge­woon dankbaar als je het resultaat ervan eens kunt proeven.